Trochę o niklu

0
448
https://foodiesfeed.com

Mimo, że coraz częściej uważamy na to, co spożywamy, dokładnie sprawdzamy skład kupowanych produktów, a nasza dieta bogata jest w zdrowe, pełnowartościowe jedzenie, i tak jesteśmy narażeni na alergie. Często musimy przez to wyeliminować z naszego jadłospisu produkty, które do tej pory były podstawą naszej diety. Jedną z najczęściej spotykanych alergii jest alergia na nikiel. Stwierdza się ją u 17% dorosłych i u 8 % dzieci jak podaje portal poradnikzdrowie.pl

Jest on obecny w wielu „codziennych” produktach, takich jak produkty z pełnego ziarna, pomidory, grzyby, szpinak, soki owocowe, orzechy, zielona herbata, kawa czy produkty sojowe. Wyeliminowanie go z diety jest bardzo trudne zwłaszcza gdy bez tych produktów nie wyobrażamy sobie diety.

Nikiel znajduję się nie tylko w jedzeniu. Osoby uczulone na ten powszechnie występujący pierwiastek muszą unikać kontaktu z białym złotem i sztuczną biżuterią. Może on się znajdować nawet w takich przedmiotach jak guziki spodni, igła do szycia czy klucze do mieszkania.

Objawem alergii jest wysypka występująca na ciele i twarzy. U różnych osób pojawia się w innych miejscach. Podstawą diagnozowania alergii jest wizyta u dermatologa oraz wykonanie testów. Nie opracowano kompleksowego leczenia alergii, możemy stosować leczenie miejscowe. Konieczne będą specjalne maści i kremy. Jednak podstawową zasadą radzenia sobie z wysypka jest unikanie kontaktu z alergenami. To zadanie bardzo trudne aczkolwiek jedyne słuszne.

Co zatem jeść?
Odpowiedź na to pytanie jest trudna bez wizyty u specjalisty. Lista produktów uczulających jest długa, ale nie każdą osobę uczulają te same artykuły spożywcze. Napiszę kilka, które można spożywać ale należy pamiętać o umiarze, należą do nich – gruszki, nabiał, rabarbar, banany, suszone owoce, maliny, ryż, napoje mleczne fermentowane.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ