Modyfikowany genetycznie łosoś – zagrożenie czy szansa dla równowagi środowiska naturalnego?

0
452
łosoś
Źródło: pixabay.com, licencja CC0

W Ameryce zatwierdzono produkcję genetycznie zmodyfikowanych łososi. Będą uzyskiwały zadowalające rozmiary dwa razy szybciej. Zdania na temat wypuszczenia ryby na rynek są podzielone.

FDA (Food and Drug Administration) przez długi okres walczyła o aprobatę dla łososi produkowanych przez AquaBounty, producenta modyfikowanych genetycznie ryb. Batalia trwała od lat 90. ubiegłego stulecia. Od ponad pięciu lat amerykańska agencja badała czy produkt ten jest zdatny do spożycia i nie zagraża środowisku naturalnemu.

Organizacje walczące o ochronę środowiska są przekonane, że badania nad bezpieczeństwem produktu są niewiarygodne. Przeciwnicy twierdzą, że gdyby łososie przedostały się do otwartych wód, byłyby ogromnym zagrożeniem dla dzikich ryb w walce o pożywienie i reprodukcję. Organizacja działająca na rzecz konsumentów, Center for Food Safety, ogłosiła, że złoży wniosek w sprawie decyzji agencji dotyczacej akceptacji łososia.

Jak informuje The New York Times, FDA utrzymuje, że gruntownie przeanalizowała sprawę i uznała, że zmodyfikowane genetycznie ryby spełniają wymogi, jakie stawia się dopuszczonym na rynek produktom żywnościowym. Mimo to niektóre supermarkety zapowiedziały, że nie zamierzają wykładać modyfikowanych łososi na swoje półki. Obawiają się słabej sprzedaży produktu tego typu.

Łosoś AquAdvantage produkowany będzie w pojemnikach na stałym lądzie, co zminimalizuje ryzyko dostania się ryb do naturalnych ławic. Przeciwników uspokajają entuzjaści, którzy zapewniają, że zmodyfikowane genetycznie ryby nie stanowią żadnego zagrożenia dla ekologii, a nawet pomagają środowisku naturalnemu poprzez stworzenie korzystnej alternatywy. Nadmierne eksploatowanie ryb przecież także jest zagrożeniem.

Źródło: nytimes.com

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ