Zamienniki mleka

0
205
Źródło https://www.pexels.com/photo/milk-glass-8567/ CC0 License

Nawet 70% światowej populacji wykazuje nietolerancję lub słabą tolerancję laktozy, czyli cukru mlecznego. W Polsce występowanie tego problemu szacuje się na około 20–37%. Jednak Rosnącą popularnością cieszą się zamienniki tego napoju – mleko sojowe, migdałowe i kokosowe. Jeśli więc odczuwamy objawy związane z trawieniem mleka, lub jesteśmy na diecie wegańskiej, warto wybrać najodpowiedniejszą dla siebie alternatywę.

Mleko sojowe

Wytwarzane poprzez namaczanie ziaren soi w wodzie, ucieranie ich na gładką masę, a następnie gotowanie w celu usunięcia szkodliwych substancji. Tradycyjnie produkowane w Chinach i Japonii. Podobnie jak mleko krowie zawiera dużo białka, więcej błonnika, a dodatkowo soja wykazuje pozytywne działanie na regulację poziomu cholesterolu w organizmie. Napoje sojowe mają nawet dwukrotnie mniej witaminy D niż produkty mleczarskie, ale są o nią wzbogacane w procesie produkcji. Jednak soja również może powodować alergię i nie jest polecana przy problemach z tarczycą ze względu na zawartość izoflawonów imitujących estrogen.

Mleko migdałowe

Bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy moczyć zmielone migdały przez dobę lub dwie, po czym odcedzić wodę i zmiksować całość na gładką masę. Mimo, że mleko migdałowe nie ma tylu wartości odżywczych (w 98% składa się z wody i zawiera czterokrotnie mniej białka niż mleko krowie) to tak jak w przypadku soi – producenci wzbogacają je między innymi o witaminę E i wapń. Ze względu na niską kaloryczność i niewielką zawartość tłuszczu, niesłodzone mleko migdałowe może być dobrym zamiennikiem dla osób na diecie redukcyjnej.

Mleko kokosowe

Podobnie jak poprzednicy – powstaje przez moczenie i gotowanie miąższu kokosów. Szklanka mleczka kokosowego to nawet 30 g tłuszczu (głównie nasyconego) ale jako napój jest zwykle rozcieńczane. Dodatkowo charakteryzuje się naturalnie dużą zawartością błonnika, witaminy B i E, żelaza i magnezu. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zwłaszcza azjatyckiej i może być używane do pieczenia.

 

rekrutacja

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ