Jadalne butelki, czyli koniec z plastikiem

0
259
CC0 Public Domain, www.pixabay.com

Co roku na całym świecie produkuje się ponad 60 mld. ton plastikowych odpadów. Plastik jest szczególnie szkodliwy, gdyż nie ulega biodegradacji. Większość butelek nie jest poddawana recyklingowi i po wyrzuceniu często trafia do mórz i oceanów. Według raportu opublikowanego przez ONZ, na każdej mili kwadratowej oceanu znajduje się co najmniej 46 tys. sztuk plastikowych śmieci. Najprostszym sposobem na pozbycie się tego problemu jest eliminacja plastiku i plastikowych opakowań z naszego życia. Czy jest to możliwe?

Trzech studentów z Londynu Rodrigo García González, Pierre Paslier oraz Guillaume Couchezm  opracowało biodegradowany pojemnik na wodę. „Ooho” – tak się on nazywa, można spożyć po wypiciu wody. Pomysł odbił się szerokim echem w świecie nauki i przyniósł autorom tegoroczną nagrodę Lexus Design Award. Zostanie też zaprezentowany podczas Mediolańskiego Tygodnia Designu. Przezroczyste opakowanie zostało wykonane z mieszanki alginianu sodu (pochodzącego z jadalnych alg brunatnych) oraz chlorku wapnia. Koncepcja żelowej membrany tego nowatorskiego opakowania jest wzorowana na tej, która pokrywa kurze żółtko i podobnie jak w jajku płynna substancja znajdująca się w środku nie wypływa na zewnątrz. Obecnie „Ohoo” wielkością nie odbiega rozmiarem od żółtka, jednak dla celów komercyjnych, studenci będą musieli opracować większe rozmiary butelek. Balon z wodą można łatwo przebić i wypić wodę lub spożyć jako przekąskę. Żelowa membrana niestety nie posiada żadnych walorów smakowych. Wynalazcy zapewniają, że kule „Ooho” są wystarczająco wytrzymałe, by można je było przewozić na długich trasach – podobnie jak wodę w butelkach. Ich transport ma być jednak łatwiejszy, bo mogą się one dopasowywać kształtem do wolnej przestrzeni w pojazdach i kontenerach.

Pomysł wymaga jeszcze dopracowania – przyznają młodzi naukowcy. Jednak nawet jeśli woda w jadalnych butelkach nie odniesie komercyjnego sukcesu, to i tak każdy będzie mógł spróbować stworzyć podobny produkt w domowej kuchni.

rekrutacja

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ