Święta, święta a po świętach… przydadzą się skorupki z jajek!

0
280
Autor zdjęcia - stevepb, portal pixabay.com

Minął okres świąt i z wielkanocnego stołu zniknęło wiele jajek, a wraz z nimi ich pozostałości – skorupki. Mają one wiele zastosowań, więc zamiast w koszu, powinny wylądować w ogrodzie lub nawet w misce naszego pupila.

Autor zdjęcia - aschenputtel, portal pixabay.com
Autor zdjęcia – aschenputtel, portal pixabay.com

Głównym miejscem, gdzie skorupki mogą być najbardziej przydatne jest nasz ogród. Pozostałości jajka świetnie spiszą się w walce ze ślimakami. Wystarczy, że rozsypiemy pokruszone skorupki wokół korzeni rośliny, a szkodniki będą miały problem z przedostaniem się przez ostry grunt. Oprócz tego skorupki mogą zamienić się w biodegradowalne doniczki dla sadzonek. W celu doprowadzania wody, w każdej z nich należy zrobić małą dziurkę pod spodem. Gdy sadzonki będą już wystarczająco duże wystarczy posadzić je ze skorupką (lub już bez niej) do ziemi. Pozostałości po jajku mogą tez posłużyć jako pokarm dla naszych latających przyjaciół. Ptaki chętnie pożywią się pokruszonymi skorupkami w przydomowym karmniku.

Pokruszone skorupki po jajkach pomogą nie tylko ptakom, ale i psom. Jeżeli nasz pupil ma biegunkę – łyżeczka proszku ze skorupek powinna pomóc niczym najlepsze lekarstwo. Należy dodać ją do karmy psa, a następnie ze spokojem obserwować złagodzenie sytuacji.

Innym zastosowaniem jest dodanie skorupek jaj do kawy. Jeżeli należysz do osób, które preferują mniej gorzki smak tego napoju – to wskazówka dla Ciebie. Podczas parzenia dodajemy kilka rozgniecionych skorupek i usuwamy je po parzeniu. Powinno to zniwelować gorzki smak.

Gdy rozgniecione skorupki dodamy do małej ilości wody z płynem do mycia naczyń, otrzymamy substancję przydatną w walce z osadami na garnkach. Mieszankę tą wcieramy w niechciane pozostałości po przypaleniu. Proste, prawda?

Ze skorupkami nie powinno stanowić problemu wybielanie firan. By przywrócić im dawny kolor – bez naruszania właściwości i trwałości materiału – należy wrzucić do prania lniany woreczek ze skorupkami.

Ostatnią opisaną przeze mnie propozycją wykorzystania skorupki po jajkach będzie zastosowanie ich jako suplementu diety. Sposobem na to będzie pieczenie ich w najwyższej temperaturze przez 8-10 minut, a następnie zbicie na proszek. Łyżeczkę takiego proszku możemy dodawać np. do naszego ulubionego koktajlu. Należy pamiętać jednak, że dzienna dawka tego składniku nie powinna przekraczać jednej łyżeczki!

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ